Naslovna / Vesti / DECI TREBAJU NORMALNI RODITELJI, A RODITELJIMA MUŽ ODNOSNO ŽENA!

DECI TREBAJU NORMALNI RODITELJI, A RODITELJIMA MUŽ ODNOSNO ŽENA!

Roditelji s vremenom prestaju da budu partneri, prestaju da budu prijatelji i ljubavnici, jedino na šta se koncentrišu je da budu roditelji i to, prema mišljenju Jespera Jula mora da se promeni.

Vidljivo je to i kroz njihovu komunikaciju koja počinje da se vrti isključivo oko dece, s tim da i ta komunikacija vremenom uglavnom postaje negativna. Ne zato što su mama i tata frustrirani već zato što se u porodici, kako dete raste, sve više komentarišu one neke negativne strane – šta je dete uradilo, šta dete mora da uradii, pohvale idu isključivo u smeru deteta i retko kad se nadugačko i naširoko o tome priča porodično. S vremenom mame i tate, iako su si na početku roditeljstva svečano obećali da će o vaspitanju odlučivati zajedno, počinju da se razilaze u mišljenjima i uopšte stiže sve više frustracija koje ispoljavaju pred decom. A to je ono što dete ne bi smelo da gleda, odnosno, to je ono što muž i žena ne bi smeli sebi da dozvole jer će te frustracije početi jako da utiču na njihov partnerski odnos – muža i žene.

I tu je osnovni problem – roditelji s vremenom prestaju da budu partneri, prestaju da budu prijatelji i ljubavnici, jedino na šta se koncentrišu je kako da budu roditelj!

I to roditelj koji više nije u stanju da bude prijatelj i ljubavnik jer je između njih nastao jaz prepun roditeljske brige i frustracija.

Partneri moraju prije svega da budu dobri prijatelji

lovely-couple-kissing-their-daughter_1157-1019

Prijateljstvo između partnera je nešto što vrlo brzo počinje da se gubi, a posebno u kasnijim godinama roditeljstva. Mame i tate zaborave da razgovaraju kao prijatelji, kao ljudi koji imaju svoj identitet koji mora biti odvojen od identiteta isključivo roditelja.

Ako se žena, recimo, ne slaže s načinom na koji muž pokazuje detetu kako da reši domaći zadatak, žena bi trebalo da bude u mogućnosti da mužu tada pristupi kao prijatelju, a ne kao majka tom detetu.

Ili ako se žena previše brine oko ćerke tinejdžerke koja previše izlazi i ona ne zna šta sve napolju radi, tada bi otac sa ženom trebalo razgovarati, da čuje njeno mišljenjea i strahovanja, ne kao otac te kćerke, već kao ženin prijatelj i partner. Onako kako bi razgovarali da se neka druga žena, prijateljica, žali vašem mužu na ponašanje njene ćerke.

Zato ja važno da roditelji ponovo nauče da komuniciraju kao što su komunicirali pre deteta. Tako će uspeti da zadrže visok nivo prijateljstva među njima, frustracije oko dece tada im neće uticati na zadovoljstvo u spavaćoj sobi i, iako možda zvuči paradoksalno – tako ćemo nastaviti da se razvijamo kao ljudska bića. A to je ono što naša deca trebaju da vide.

Kada mama i tata razgovaraju pred decom, to su najčešće razgovori koji su vezani uz to dete. Zar ne? Zašto se onda čudimo što deca misle da su centar roditeljskog sveta – oni jednostavno roditelje ni ne vide kao bića koja su nezavisna, kao individue koje su nekada bile muž, žena, devojka, muškarac, intelektualac, hobista, osoba s milion specifičnih stavova i životnih težnji, osobe s različitim emocijama, snovima – ne, oni roditelje vide isključivo kao roditelje koji se bave samo detetom!

Zato dragi roditelji, savetuje Jesper Jul, uzmite vreme za sebe da se ponovo podsetite kako je to biti samo partner – izađite s vremena na vreme sami u bioskop, izađite napolje bez dece, idite na večeru, na vikend i dajte deci do znanja da su sada mama i tata jedan drugome centar sveta.

I pritom deci najotvorenije dajte do znanja da je to vreme za vas – da to roditelji uzimaju vreme da dožive neko novo iskustvo nevezano uz decu. Da bi bili bolji roditelji, da bi mogli da vaspitate kompetentno dete, odmaknite se od uloge roditelja i postanite partneri koji zajedno vaspitavaju dete.

Preuzeto sa: detinjarije.com

Pogledajte i

spiner

OPŠTA POMAMA ZA IGRAČKOM U SRBIJI: Evo čemu ona ZAPRAVO SLUŽI

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dete ne odlazi u školu. Za kratko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *