Naslovna / Vesti / Roditeljima na raspolaganju 83 privatna vrtića: Mesta za više od 2.000 dece

Roditeljima na raspolaganju 83 privatna vrtića: Mesta za više od 2.000 dece

Roditelji koji mališane ne upišu u jedan od 412 državnih obdaništa, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu moći će da predaju zahtev za upis u privatni vrtić.

Upis mališana u vrtiće počeo je 10. maja, a roditeljima su na raspolaganju i privatni vrtići, njih 83.

 U privatnim vrtićima dosad je subvencionisano oko 5.000 dece, a trenutno ima još 2.100 slobodnih mesta.

– Da bi dete upisali u privatni vrtić, roditelji moraju Sekretarijatu da predaju odbijenicu iz državnog vrtića u koji nisu primljeni. Pored toga, potreban je i potpisan ugovor sa privatnim vrtićem, zahtev za ostvarivanje prava na nadoknadu, kopija lične karte, državljanstva, kao i izvoda iz matične knjige. Nakon što roditelji dostave dokumentaciju, Sekretarijat nam šalje spiskove o prisutnosti dece i šaljemo nazad – objašnjava predsednica Udruženja privatnih vrtića Slavijana Filipović.

Kako kaže, podatak o tome koliko su deca bila prisutna u vrtiću bitan je zbog određivanja novca koji se roditeljima refundira.

– Ako dete dolazi u vrtić svaki dan, onda je suma koju Sekretarijat refundira roditeljima oko 22.000 dinara. U slučaju da dete nekoliko dana nije bilo u obdaništu, taj dan se refundira 50 odsto – navodi Filipović.

Grad plaća 21.709 dinara, a ostatak do pune cene vrtića plaćaju roditelji. Kod jeftinijih vrtića doplata iznosi po 5.000 – 6.000 dinara, a kod onih skupljih i više od 20.000 dinara.

U nadležnom Sekretarijatu poručuju da će se, najverovatnije, još privatnih vrtića priključiti sistemu.

– Privatni vrtići svakodnevno podnose zahteve za akreditaciju, pa će ih sigurno biti više u narednom periodu – kazala je Snežana Đurić, gradski sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Preuzeto sa portala http://www.blic.rs/

 

Pogledajte i

spiner

OPŠTA POMAMA ZA IGRAČKOM U SRBIJI: Evo čemu ona ZAPRAVO SLUŽI

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dete ne odlazi u školu. Za kratko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *