Naslovna / Vesti / RODITELJSTVO I GRIŽA SAVESTI

RODITELJSTVO I GRIŽA SAVESTI

Tamara

Društvenim mrežama kruži simpatična sličica sa natpisom: „ Mamaroga… To je osoba u koju se mama pretvori nakon što je tri puta ponovila istu stvar, a niste je poslušali.“
Postali smo Mamaroge i Tatastrofe (izraz koji je tinejdžerka upotrebila pri opisu svog oca)? A mislili smo da nikada nećemo biti ljuti i nervozni u komunikaciji sa svojim čedima i da ćemo svojim anđelčićima uvek pražiti samo kvalitetno provedeno zajedničko vreme. Šta dalje?

U pokušaju da budemo što bolji roditelji, da primenjujemo sve ono što smo iz literature o roditeljstvu naučili, da ne ponavljamo greške svojih roditelja, desi nam se, ponekad, da pravimo kompromise sa kojima se, u dubini duše, uopšte ne slažemo. Tada, počinjemo da „grdimo“ sebe. I u tome možemo da budemo veoma uspešni i istrajni.

Da biste se što bolje osećali u ulozi roditelja, dobro je da se razračunate sa grižom savesti, koja vas iz dana u dan, nekad više, a nekad manje primetno, opterećuje.

Griža savesti dolazi iz dva izvora – zbog onoga što smo uradili i zbog onoga što smo propustili da uradimo. Zato, postavite sebi sledeća pitanja:

– Šta je to što sam, kao roditelj, uradio/uradila, a smatram, po sopstvenoj proceni, da nije trebalo?

– Šta je to što sam, kao roditelj, propustio/propustila da uradim, a smatram, po sopstvenoj proceni, da je trebalo?

Ključna reč je – po sopstvenoj proceni. Svako je ličnost za sebe i ima svoje potrebe, stavove i shvatanja. Budite iskreni prema sebi. Odgovarajte naizmenično na ova dva pitanja, sve dok osećate da postoji potreba za tim.

Zapišite odgovore. Reč u pisanoj formi, ima daleko veću snagu. Kada osmotrite ono što ste zapisali, možete da se iznenadite. Postoje stvari koje nas muče, a kojih nismo ni svesni, dok ne postavimo sebi direktno pitanje.

Primenom ove tehnike, steći ćete bolji uvid u ono što zaista osećate. Neke stvari ćete odbaciti, uvidevši da potiču iz pogrešnih uverenja i negativnih programa koje ste usvojili tokom odrastanja i sazrevanja. Ono što zaista smatrate da treba da promenite, lakše ćete i promeniti, kada ga jasno definišete i osmislite. A ono, što ne možete više da promenite i na šta, objektivno, ne možete da utičete, prihvatićete spokojnije.

Za GoKinder portal, tekst pisala Tamara Vujnović

Pogledajte autorkin blog na Tamara Vujnović

I facebook stranu Tamara Vujnović – life coach

Pogledajte i

spiner

OPŠTA POMAMA ZA IGRAČKOM U SRBIJI: Evo čemu ona ZAPRAVO SLUŽI

Spiner je igračka bez koje danas gotovo nijedno dete ne odlazi u školu. Za kratko …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *